Geheim_Hitlers_VW_cover_largeHet Geheim van Hitlers Volkswagen – het Geesteskind van de Joodse Ontwerper Josef Ganz (klik hier om te bestellen via Bol.com)

De Volkswagen Kever werd door Adolf Hitler en de nazi’s gepromoot als ‘de auto voor het gewone volk’. Hitler zelf maakte een aantal ontwerpschetsen voor de Kever – die in dit boek voor het eerst worden gepubliceerd. Dat Hitler zijn schetsen, het technische concept, de naam én zelfs de bijnaam van de auto baseerde op het werk van de joodse ingenieur Josef Ganz hield hij geheim. Terwijl Ganz zelf uit de geschiedenis werd gewist, werd zijn Kever de auto van de eeuw.

Ganz’ ontwerp voor een veilige en goedkope volksauto was zo revolutionair dat de concurrentie het ontwerp probeerde te stelen en Ganz uit de markt te drukken. Geen middel werd geschuwd: Ganz werd onder valse voorwendselen door de Gestapo gearresteerd en er werd zelfs een moordaanslag op hem gepleegd. Nadat Hitler in 1934 aan Ferdinand Porsche de opdracht had gegeven om de Duitse Volkswagen verder te ontwikkelen, mocht geen enkele Duitse krant of tijdschrift nog de naam vermelden van de oorspronkelijke bedenker. Josef Ganz vluchtte voor zijn leven. Hij werd door de geschiedenis vergeten.

Techniekjournalist Paul Schilperoord deed de vondst van zijn leven: hij vond het privé-archief van Josef Ganz (1898 – 1967). Dit bevatte niet alleen ongepubliceerde foto’s en ontwerptekeningen, maar ook belangrijke documenten en brieven over diens leven in nazi-Duitsland. Schilperoords boek over de legendarisch geworden Volkswagen Kever en Josef Ganz verschijnt ook in het Engels, Duits en Portugees en vormt de basis voor een nieuwe televisiedocumentaire.

Paul Schilperoord (1977) werd na zijn studies Werktuigbouwkunde en Industrieel Ontwerpen techniek- en wetenschapsjournalist. Hij is bekend van o.a. NRC Handelsblad, VPRO Noorderlicht en technologietijdschrift De Ingenieur. Hij publiceerde eerder Techniek van de Toekomst en Future Tech – Innovations in Transportation.

Auteur: Paul Schilperoord
Uitgever: Just Publishers
Taal: Nederlands
Eerste druk: juni 2014 | tweede druk: 2015

16,4 x 21 cm | 336 blz | paperback | ± 400 illustraties zwart/wit
ISBN: 9789089752208
€ 24,95 (klik hier om te bestellen via Bol.com)